Tuesday, June 14, 2011

ဆားစားမ်ားတာနဲ႔ က်န္းမာေရးျပႆနာ

ေတြ႔ရွိမႈအသစ္တခုက ဆားေလွ်ာ့စားရင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္၊ ဆားေလွ်ာ့စားၿပီး
ေသြးတိုး က်ေအာင္လုပ္တာ အေကာင္းဆံုးနည္း မဟုတ္ဘူးလို႔ ဆိုလိုက္ပါတယ္။
ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ကို ဆားကုမၸဏီႀကီးတခုက ႀကိဳဆိုလိုက္ေပမယ့္ ေဆးပညာရွင္ေတြကေတာ့ လံုးဝပယ္ခ်လိုက္ပါတယ္။

ဒီေတြရွိခ်က္အသစ္က အႀကံျပဳတဲ့ စားသင့္တဲ့ဆားပမာဏဟာလည္း ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး
အရာရွိေတြနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔ ေလျဖတ္ေရာဂါ အထူးကုဆရာဝန္ေတြ ေတာက္ေလွ်ာက္အႀကံေပးလာ
တာေတြနဲ႔ ဖီလာဆန္႔က်င္ ေနပါတယ္။ ဒ့ေၾကာင့္ ဆား ဘယ္ေလာက္္စားသင့္တာနဲ႔
ပတ္သက္ျပီး အျငင္းအခုန္ ျဖစ္လာရပါတယ္။

ဒီအေၾကာင္းေတြကို ဗီြအိုေအသတင္းေထာက္ ကယ္ရိုပီယာစန္ (Carol Pearson) သတင္းပို႔ထား
တာနဲ႔ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာ ႏွစ္ေပါင္း ၄၀ ေက်ာ္ၾကာ ႏွလံုးနဲ႔ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ အထူးကုဆရာဝန္
လုပ္လာတဲ့ ျမန္မာဆရာဝန္ ေဒါက္တာေအာင္ၿမိဳင္ ကို ေမးျမန္းထားတာေတြကို စုစည္းၿပီး
ကိုဝင္းမင္းက တင္ျပထားပါတယ္။

တေန႔တာလိုအပ္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ကုိ ေန႔စဥ္စားသုံးတဲ့ သစ္သီး၀လံနဲ႔ သား ငါးေတြနဲတင္ လုံေလာက္
ေနပါတယ္။ အိမ္သံုးဆားတေန႕ကုိလဘက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာစား ခြင့္ရွိပါတယ္။ ပုိလွ်ံတာကုိ ေက်ာက္ကပ္ကေနစြန္႔ ထုတ္ေပးပါတယ္။ မစြန္႕ႏိုင္ ရင္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႕ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြ ျဖစ္လာ ၿပီးေလျဖတ္ သြားႏိုင္ပါတယ္။ ငါးပိ၊ ငေျခာက္၊
ပုဇြန္ေျခာက္၊ ဘိန္းမႈန္႔၊ နံျပား၊ အီၾကာေကြး၊ေပါင္မုန္႕၊ ပဲျပဳတ္၊အခ်ဳိမႈန္႔၊ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ အသီးေျခာက္၊ အသားေျခာက္၊ ဆာလာမီနဲ႕ စည္သြပ္ဗူးေတြကုိပါေလ်ာ့ခ်စားသုံးဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။

No comments: